испански език

¡Hola España! ¿Qué tal? 
Замисляли ли сте се къде по света се говори испански освен в Испания?  Нека да помислим – Аржентина, Венецуела, Куба, Колумбия, Перу... и така може да направим един доста голям списък:) Испански се говори в 23 страни и е роден език на приблизително 329 милиона души и затова се нарежда на четвърто място в класацията на най-разпространените езици  в света.
До тук със статистиката, сега трябва да кажем, че е част от романската езикова група  заедно с италианския, френския, португалския и румънския. Естествено няма конкретна дата, на която латинският на територията на съвременна Испания да е станал испански. Може, обаче, да твърдим, че езикът на Кралство Кастиля става отделен език в резултат на действията и усилията  на крал Алфонсо през 13 век. А когато Колумб достига Америка, испанският, на който са писали и говорили в онзи момент, вече е бил малко или много разбираем за съвременния испанец. Така че, ако решите да се връщате във времето, поне от гледна точка на езика, няма да се чувствате съвсем като в небрано лозе в 15 век.
В днешно време, хората, които говорят испански го наричат español, когато го сравняват с други езици (напр. английски, италиански) или castellano, за да го разграничат от галисийския, баския и каталунския, които се говорят в отделни области в Испания.
Кралската испанска академия или Real Academia Española е основана през 1713г. от Фелипе V и следи за спазването на езиковите норми. Академията издава официални речници и граматики, нейните решения се спазват както в Испания, така и в Латинска Америка.
Ако трябва да пътувате в Испания или Латинска Америка ще се окаже, че вашите перфектни познания по английски няма да  ви свършат работа. Испаноговорящите предпочитат да разговарят на родния си език. Затова е по- добре да започнете да учите испански!   


Няма коментари:

Публикуване на коментар