английски език

Какво може да се каже за английския? Останало ли е нещо непознато за езика, на който всички повече или по-малко общуваме?
Все пак не се отказвайте още на старта – надяваме се да ви е интересно.
Имало едно време един западногермански език. Той възникнал в Англия и югоизточната част на Шотландия през Англо-саксонската епоха, поради което бил наречен английски. За формирането му помагат няколко диалекта – на англите, на саксите и на ютите, като по време на викингските нашествия се повлиява и от северните езици. Счита се, че съвременният английски език възниква през 16 век. В момента е роден на повече от 300 милиона души, но, тъй като е толкова разпространен като втори език и като средство за онлайн общуване, съвсем спокойно носи титлата „световен език“. Той постоянно се развива, поемайки от чуждата култура, и има според акцента на носителя най-различно звучене. А това е най-голямото предизвикателство при научаването му – неговото произношение (честно казано, френският е изкупителна жертва на нападки в това отношение, защото в сравнение с английския, буквосъчетанията му са по-малко на брой). Въпреки това английският печели милиони почитатели, освен по политически и икономически причини, с лесна граматика, много чар, като всеки звучен език, и огромно богатство на изразни средства - в него има най-много думи – над двеста и петдесет хиляди. 
Ако не сте напълно убедени в това колко е важно да се знае английски в днешно време, ние ще се опитаме да изтъкнем  няколко причини, поради които е необходимо да се мобилизирате и да се захванете с  изучаването му и усъвършенстването и разширяването на вашите познания.

- В наши дни  владеенето на английски език е много важно за да си намерите добра работа и да сте конкурентноспособни на трудовия пазар.
- Представете си удоволствието да гледате филм без субтитри и дублаж,  да се наслаждавате на любимите си изпълнители, разбирайки текстовете на песните им, или да четете любимите си книги на английски.
- В която и точка на земното кълбо да отидете, знаейки английски, ще успеете да се разберете с местното население, ще можете да опознаете страната, да завържете приятелства и да получите информацията, която ви е нужна. Дори и в най- ежедневни ситуации като това да си поръчате храна в ресторант или да си напазарувате в магазин, да попитате как да стигнете до някъде...
- Ако ви е нужна специализирана литература в дадена област, то тя е главно на английски език, а също и повечето специализирани сайтове.
- Да разширите кръга от познатите си, да завържете приятелства в интернет пространството и социалните мрежи.
- Всеки има нужда от хоби! Превърнете в такова ученето на чужд език! Със сигурност един ден усилията ви ще бъдат възнаградени.
Владеенето на чужд език разширява вашите хоризонти и възможности за развитие. Човек не знае каква полза  в даден момент може да му донесе това.

Няма коментари:

Публикуване на коментар