унгарски език

Унгарският език или Magyar принадлежи към Уралското езиково семейство. Официален е в Унгария, където се говори от 10,3 милиона души, в Румъния и Словакия, ако унгарското население в дадена област надвишава 20 процента. Разпространен е също в Сърбия, Украйна и Австрия.
Особеното при унгарския е, че той не прилича на нито един от останалите европейски езици. Единствено финландци и естонци могат да подразберат нещо, когато се говори на унгарски. Граматиката не е от най-лесните. Съществителното, например, може да има 238 форми, въпреки че в езика няма род. Това се дължи на факта, че в унгарския съществуват 18 различни окончания, които наподобяват падежи.
Азбуката се състои от 44 букви, като 4 са взети от латинския - q, w, x, y. Някои гласни се обозначават с една, съответно две точки или чертички, поставени над буквата, което показва дали са дълги или кратки. По този начин варира значението на думата.
Интересно е, че от унгарския са навлезли доста думички в останалите европейски езици и днес имат широка употреба. Например думата „кола – coche“ на испански е произлязла от думата „каруца“ на унгарски. Думата „виц“ в български е също от унгарски произход.
А знаете ли, че кубчето на Рубик е измислено от унгарския архитект и скулптор Ерньо Рубик през 1974г.? Но не се свършва до тук, Унгария е дала на света много изобретения като първия електрически мотор, химикалката, бинокъла, витамин С и др., композитори като Ференц Лист и  Бела Барток, престижната награда Пулицър за журналистика и литература, учредена в чест на  издателя и журналист Джоузеф Пулицър.

Няма коментари:

Публикуване на коментар