шведски език


Може би никой друг северен език не може да се похвали с толкова много чуждестранни ученици колкото шведския. Подобно на норвежкия и датския, той също е северногермански език. Много хора твърдят, че, ако знаеш шведски, ще разбираш, поне от части и другите два. Говори се основно в Швеция, но също така е официален и във Финландия. Общият брой на неговите носители като първи или втори език е около 10 милиона души.
Шведският произхожда от старонордически – общия език за всички северни германски племена, които населявали Скандинавия през ерата на викингите. В крайна сметка неслучайно всички шведски мъже са високи.
Книжовният шведски, който е използван от повечето шведи, е националният език на Швеция и от юли 2009 вече е с международен статут на официален език. Той е еволюирал от централните шведски диалекти през 19 век и е установен като официален през началото на 20 век. Макар различните регионални диалекти, произхождащи от по-стари диалектни говори, все още да се използват, говоримият и писменият език са унифицирани и стандартизирани.
Шведският език е приятен и мелодичен. Има 29 букви, като 26 са взети от латинския, а 3 са добавени през 16 век -  Å/å, Ä/ä и Ö/ö. Именно те създават спънки при произношението заради особеното си звучене. Граматиката му никак не е трудна, а голяма част от думите се образуват чрез натрупване на наставки или представки.
Най-старият вестник в света, който излиза и до днес, въпреки че вече е само в онлайн издание, е Post och Inrikes Tidningar. За първи път е публикуван през 1645 г.
Много известни произведения и персонажи са излезли изпод шведското перо, но на първо място не можем да не поставим Пипи Дългото чорапче. Тя е преведена на 76 езика, а в чест на авторката й Швеция учредява най-голямата международна награда – „Астрид Линдгрен“ – за постижения в детската и юношеска литература.
Представете си само да прочетете приключенията на Пипи, Емил и Карлсон в оригинал – със сигурност преживяването ще бъде незабравимо! Няма коментари:

Публикуване на коментар