сряда, 30 октомври 2013 г.

АНТОНИО ГАУДИ



Антони или Антонио Гауди е роден в Реус през 1852, изучава архитектура в Барселона и поради огромната любов, която изпитва към този град, съсредоточава там по-голямата част от творбите си. Изключителен талант, той буквално изгражда нов стил в архитектурата, наречен Каталонски модернизъм – смесица от ар нуво и неоготика. Когато го питат как от нещо познато създава нещо уникално, той се усмихва и казва, че автентичността се крие в началото и за да бъдеш създател е необходимо да се върнеш към своето собствено създаване. Затова природата и нейните форми остават за Гауди най-големият извор на вдъхновение. Не става въпрос само за екземпляри от флората и фауната, а за движение, облик и материя – морската вълна, отвесната скала, пясъка. Той придава на своите творби живот, който липсва у много други автори.
Най-известното произведение на Гауди, на което той посвещава целия си живот е Саграда Фамилия (Светото семейство). Този изключително амбициозен проект започва през 1882 г. и още не е завършен поради мащабната си и сложна архитектура. Гауди я строи цели 40 години, премества в нея ателието си и накрая дори заживява там. Работи по нея до 1926 г.  – годината на неговата кончина, когато, любувайки се на катедралата, се обръща с гръб към улицата и го блъска трамвай. Успява да завърши единствено фасадата, наречена „Рождество“. По този начин Саграда Фамилия става, може би, най-известната недовършена сграда в света. Пълното й изграждане е планирано за 2026 г. – век по-късно от началото на нейното съществуване. След смъртта на Гауди по проекта работят 9 архитекти, а самата тя става свидетел на огромни исторически промени – пожари, войни, икономически кризи, които забавят строежа й.
Паркът Гуел е другото приказно произведение на испанския творец. Носи името на собственика си Еусебио Гуел. В началото паркът е бил просто площ, покрита с гъста растителност – дървета, храсти – и е пустеел. Еусебио Гуел, обаче, се впечатлява от стила на Гауди, запознава се с него и го моли да промени парка. И промяната е огромна – излизаш от реалния свят и влизаш в света на приказките. През 1927 г. се превръща в собственост на град Барселона, а от 1984 г. е част от Световното културно наследство на Юнеско.
Любовта, която Гауди изпитва към природата, личи най-вече в къщите, които той създава в центъра на каталунската столица – „Батийо“ и „Ла Педрера“. Батийо е известна като „къщата на костите“, тъй като покривът имитира рибени люспи, а балконите сякаш са направени от обли черепи. Въпреки това, не си представяйте къща на ужасите, подходяща за посещение през нощта на Хелоуин. Тъкмо напротив – красотата й е впечатляваща. Ла Педрера пък, от своя страна, прилича на скала, изгладена от морските вълни. Интересно е, че в нея и извън нея няма нито един прав ъгъл. Но, спокойно, няма опасност да ви хване морска болест, но може да се замаете от невероятните й цветове и нюанси.
Ако искате да се насладите на някои от тези произведения или на всичките вкупом, посетете Барселона. Заслужава си! Е, и поучете малко испански!


Няма коментари:

Публикуване на коментар