понеделник, 29 юли 2013 г.

ИТАЛИАНСКИ ЕЗИК



Всеки народ има своя култура и тя живее чрез своя език!
Италианският не прави изключение. В Италия са родени и творили много философи, артисти, художници, поети и писатели. Това е езикът на Данте Алигиери и неговата Божествена комедия, на Петрарка, езикът на операта и Вивалди, поезията на Леопарди, картините на Караваджо и скулптурите на Бернини, изкуството на Микеланджело и Леонардо да Винчи. Това е операторското майсторство на Федерико Фелини и Етторе Скола. Това е "Песен на изгубената любов" на De Andrè.

Италианският език е официален в Италия, Швейцария, Сан-Марино, Ватикана, Малта и се говори от около 70 милиона души. Той е от групата на романските езици заедно с португалския, френския, испанския и румънския. Италианският се счита за един от най-красивите езици в света заради  ритъма, благозвучието и интонацията си. Оказал е влияние върху всички западноевропейски езици като френски, английски, немски и испански. Във всеки един от тях има около няколко стотин думи с  италиански произход в областите музика, изобразително изкуство и литература. Музикалната терминология в цял свят все още е предимно на италиански.
Може би се питате защо много хора решават да учат точно италиански? Той не е международен език като английския и не е разпространен толкова, колкото испанския, китайския или португалския! Е, всеки има различна причина, на едни им е нужен в работата, други имат личен мотив, но огромна част от хората, които го изучават са безумно влюбени в Италия, нейната култура, природа, кухня, колорит, традиции, музика, кино, мода, дизайн, архитектура, начин на живот и огнен темперамент. Затова може да се каже, че това е езикът на любовта – все пак не забравяйте, че най-силните и драматични любовни слова, познати на света, са били нашепвани от двама млади във Верона именно на италиански.
Ако и вие искате да се докоснете до тази магия, започнете да учите италиански! До скоро или както се казва на италиански – ARRIVEDERCI!

Няма коментари:

Публикуване на коментар