сряда, 31 юли 2013 г.

Кои са били столиците на Италия?



Коя е столицата на ...?
 От това изречение заедно с Къде се намира ...? може винаги да ти настръхне косата, когато играеш на Въпроси и отговори, а наистина искаш да спечелиш. Има няколко столици, обаче, за които е по-подходящо да се попита Този град на коя държава беше столица?, тъй като градът е толкова известен, че почти е станал символ на страната си.
Един от тези градове е Рим. Вечният град.
Интересното, обаче, е че столицата на Италия не е била винаги Рим. От 17 март 1861 - датата на провъзгласяването на  Кралство Италия - до днес, столицата се е сменила няколко пъти.  Начело на страната, за това време, са били  пет различни града.
Първа столица хронологически е Торино, който  е столица още по времето на Кралство Сардиния. Обявен е за столица на обединена Италия, въпреки че още на 17 март 1861 Рим е  определен за „административен център“  . Рим и голяма част от областта Лацио представляват все още по това време  Държавата на Църквата , която е под закрилата на френските войски на Наполеон III.  
За да постигне оттеглянето на  френските войски от Държавата на Църквата, Италия подписва на 15 септември 1864 конвенция, с която се ангажира да не напада Рим и да защитава Папата в случай на чуждо нашествие. В  замяна на това Франция иска обявяването на нова столица на Италия, за да докаже края на интереса си към Рим. Избрана е Флоренция, която е столица на Кралство Италия от 1865 година.
На първи септември Наполеон е разбит и хвърлен в затвора и във Франция е провъзгласена Третата Република. По този начин отпадат ангажиментите, поети при подписването на Конвенцията и италианските войски се отправят към Рим. Завземат града на 20 септември 1870. Няколко месеца по-късно, на първи юли 1871 година, Рим е обявен за столица на Италия.
Оттогава столицата е премествана за кратко на друго място. И двата пъти – през Втората световна война. От септември 1943 до февруари 1944, след временното примирие със Съюзниците и бягството на Викторио Емануеле III от Рим, град Бриндизи предлага подслон на цялата династия Савоя, добивайки статут на столица на Италия.
От февруари 1944 до освобождението на Рим (юни 1944) столица е Салерно, където се преместват правителството и кралската фамилия.
Любопитно е да се знае, че град Рим е признат от Конституцията на Италия за столица едва през 2001 година чрез промяната на глава пета на Италианската Конституция.



Няма коментари:

Публикуване на коментар