понеделник, 22 юли 2013 г.

ПОРТУГАЛСКИ ЕЗИК

Здравейте! Решихме първата ни публикация в тази секция да бъде за португалския език - откъде произлиза, в кои страни се говори, от колко хора...

Португалският език е романски език, каквито са и италианският, френският, испанският и румънският, тоест, произлиза от латинския. Но, за да достигне от Римската империя до съвремието изминава доста дълъг път, като първата му квартира се намира в кралство Галисия, където между втори и седми век след новата ера се образува галисийският-португалски. През 1095 година, обаче, младежка бунтовна кръв създава в южната част на кралство Галисия независимото Графство Португалия (Condado Portucalense). Малко по малко, то се развива и разпространява, а с него и португалският език,  и през 1139 се установява Кралство Португалия, което далеч не означава, че спира похода си там и тогава.
По време на Великите географски открития португалският език излиза извън своите антични граници и тръгва по широкия свят. Неговата мелодия "завладява" приблизително 280 милиона души, няколко континента, множество институции, което днес го поставя на пето място сред най-говоримите езици в света. Счита се за официален в Португалия, Бразилия, Мозамбик, Ангола, Гвинея-Бисау, Кабу Верде, Сау Томе и Принсипе, Източен Тимур, Макау (заедно с китайския). Говори се още в три щата в Индия - Гоа, Диу, Дамау и от хиляди хора, които са имали досег с него по най-различни причини.
Естествено, на всички тези места португалският, въпреки че е вече зрял и с утвърдени позиции, се влияе от местната култура и диалекти и така по името на племето лузитани, населявало областта между реките Доуру и Тежу (Дуеро и Тахо в Испания), се създава названието lusofalantes, което свързва всички говорещи португалски език в  една многостранна и разнообразна общност. 

Ти също можеш да станеш част от тази общност! Aprende português;) ("Научи португалски!")


Até a próxima! ("До скоро!")

1 коментар: